Alge de mare

Ne poate hrani apa ce acopera Pamantul ?

Algele de mare
 
Pămantul este supranumit Planeta Albastră deoarece, privit din spatiu, pare sa fie în intregime albastru datorita întinderilor mari de apa. Prin atribuirea acestei denumiri Pamantului,  reiese ca cea mai mare parte din suprafata planetei este acoperita de apa.
Mai exact, 71% din suprafata planetei este acoperita de ape.
Avand in vedere aceste cifre, este neverosimil sa ne gandim ca intreaga populatie a planetei poate si trebuie sa se hraneasca din ceea ce poate fi produs exclusiv de cei 29% reprezentand partea uscata a planetei.
Daca fauna marina este bine reprezentata in bucataria internationala dar si in cea Romaneasca, prezenta florei este destul de timid prezenta in obiceiurile culinare ale omenirii.
 
Cu toatea acestea, intre expertii culinari, algele de mare sunt numite “superfood”:
 
  • Toate algele sunt organisme monocelulare. Pentru ca se afla la baza lantului alimentar, au un efect puternic de lupta impotriva bolilor sistemului nervos sau a disfunctiilor creierului cum sunt Parkinson si Alzheimer;
 
  • Ele contin toate cele 15 elemente din tabelul periodic necesare supravietuirii (nici o alta planta nu le cuprinde pe toate cele 15 – potasiu, clor, sodiu, calciu, fosfor, etc);
 
  • Sunt foarte bogate in iod, un element greu de gasit, benefic pentru creier si tiroida, magneziu elemente ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale, dar si o vitamina A – benefica pentru piele si vedere, vitaminele B, C si E – ex. algele nori au de 2 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
 
  • Ele pot constitui o sursa importanta de proteine fara grasimi (28% proteine), avand importante calitati detoxifiante, putand elimina din organism toxine, metale sau elemente radioactive;
 
  • Hijiki si kelp sunt bogate in calciu, avand de 14 ori mai mult calciu decat laptele;
 
  • Algele de mare au deasemenea puternice proprietati antibiotice, putand fi folosite chiar impotriva bacteriilor rezistente la penicilina;
 
  • Datorita prezentei fitochimicalelor, consumarea lor regulata poate duce la reducerea degenerarilor asociate imbatranirii, imbunatatind starea generala de sanatate.
 
Uzual, algele de mare pot fi preparate sub forma de salata, supe, sushi sau chiar prajite usor alaturi de alte legume.
 
 
 
 
@HIGH CLASS STUDIO

Comments are closed.